This site is accessible to any browser or internet device. It will look much better in a browser that supports web standards. This message is not displayed in browsers that support web standards.

The Oval Office - page two
Cultural & Ecological designing
ferrocement garage - front view ferrocement garage - rear quarter view

Page 0 | Page 1 | Page 2 | Page 3 | Page 4

[Rear corner view showing the fully plastered composing chambers] This rear corner view shows more detail of the fully plastered composting chambers, door thresholds and center divider. Since the ground under the chambers is mostly solid lava and was cleared of roots and other organic matter, the bottom rear corner was simply plastered right down to the ground.
Here the West Wing and portions of the center divider wall are shown fully plastered. The vent pipe connector for this chamber can be clearly seen - it was put in place through a hole cut in the mesh and plastered into the wall in the same way as the vent for the East Wing. [West Wing fully plastered, with vent pipe through wall clearly visible]
[Presidential candidate Erik Thomson standing in East Wing with floor supports in place] Presidential candidate Erik Thompson is standing in the East Wing, leaning on the wooden joists that will support the floor of the Oval Office. These joists are made of 2 x 4 lumber. The front support is a T-beam shape, with a 2 x 4 laid on its side as the top of the T. There will be a joint in the flooring material centered on top of this support. The T-beam shape provides an adequately wide surface for mating and securely attaching the edges of the two separate pieces of flooring.
Attachment of the east end of the rear floor joist. Standard galvanized hangers and brackets were modified by cutting and/or bending to match the necessary angles between floor supports and walls. Galvanized 1/4" carriage bolts, washers and nuts were used to attach the brackets to the ferrocement. Coarse-thread self-tapping screws were used to secure the wood in the brackets. [Detail view of floor supports and modified hanger brackets used for connecting wood to ferrocement]
[Rear corner view showing completed floor in place and secured] The floor is plywood and is cut to match the shape of the top of the chambers, with a slight overhang. It is secured to the wooden joists using coarse-thread deck screws. Industrial construction adhesive (applied using a caulking gun and/or gloved finger) is used to secure the plywood to the top edge of the ferrocement wall and to seal small gaps due to the roughness of the top of the wall. To further secure the rear edge of the floor, wooden blocks were bolted to the inside rear of each chamber, flush with the top edge of the wall. The floor was then screwed to these blocks from above.
Page 0 | Page 1 | Page 2 | Page 3 | Page 4

Copyright © 2010 John Schinnerer
Site design and implementation by Eco-Living Technology Services
Powered by Zope